Lunteren

+31 318 565653 smps@smps-mp.com

Foto Festival Naarden (FFN-2021) en Fotogram Festival-OFF (2021)

Dinsdag 3 augustus 2021 in de middag geweest.

 

FOTOFESTIVAL NAARDEN
3 juli t/m 29 augustus 2021 Naarden-Vesting

Het FotoFestival Naarden (FFN) vierde in 2019 haar 30e verjaardag. In 1989 startte het Festival onder de bezielende leiding van Pim Westerweel die, geïnspireerd door het fotofestival in Arles, de vesting van Naarden als uitstekend decor beoordeelde voor de tentoonstelling van de hedendaagse Nederlandse fotografie.

Het Festival wordt tweejaarlijks georganiseerd en is inmiddels uitgegroeid tot een van de belangrijkste fotofestivals van Nederland. Na het succes van de eerste toonaangevende edities van het FotoFestival Naarden zijn er meer initiatieven in Nederland gestart waarbij fotografie voor een korte periode centraal staat.

VRIJHEID
Het Fotofestival wil een rol spelen in de versterking van een vrije samenleving met gevoel voor kritiek. Het Fotofestival heeft het vermogen tot kritische en reflectieve openheid over fotografie, over kunst in het algemeen, over de maatschappij en als afgeleide daarvan en speler daarbinnen de mens. Voor het Fotofestival is het essentieel dat iedereen kan zijn wie men is, kan laten zien en zeggen wat men wil.

VERWONDERING
Het Fotofestival brengt een positieve verwondering, primair door het verrassende van de fotografiekunst, maar ook door de keuze voor de locaties, de (interactieve) activiteiten – het geheel geeft een positief prikkelende impuls. Aan de bezoekers, aan de medewerkers en aan alle betrokkenen.

VERBINDING
Het Fotofestival verbindt en zorgt voor interactie: het brengt kunst bij het publiek, het brengt het publiek bij elkaar, het brengt de jonge talenten bij de gevestigde fotografen. Het festival creëert een gevoel van gemeenschap waar iedereen kan genieten en discussiëren over fotografie maar ook over  de vraagstukken van onze tijd.

Het festival biedt een op maat gemaakt onderwijsprogramma voor het lager onderwijs en voor het voortgezet onderwijs naast een uitgebreid programma met publieksparticipatie activiteiten. Het festival gelooft in een publieksengagement dat wederzijds impact brengt: voor alle betrokkenen bij het festival, van jong tot oud.

THE ART OF LIVING
‘The Art of living’ is een fotografische viering van het leven. Hoe gaan mensen om met het leven in de samenleving, in hun bubbel of als individu? Hoe vieren zij het leven in goede tijden en hoe beleven ze het leven in minder goede tijden?
Tijdens de komende editie van het FotoFestival presenteren de curatoren de zoektocht naar deze immateriële kunstvorm, de ‘kunst van het leven’ van eigenzinnige, veerkrachtige, artistieke, creatieve en misschien wel alledaagse mensen.

Feiko Koster


Fotofestival-OFF Naarden
3 juli t/m 29 augustus 2021 Naarden-Vesting

Welkom bij Naarden Festival OFF 2021
Festival OFF dankt z’n bestaansrecht aan de bedenkers en organisatoren van het officiële FotoFestival Naarden, dat in 2021 maar liefst 31 jaar een gewaardeerde plek heeft in de stad. Al bij het tweede festival zag OFF het licht; het laagdrempelige en gratis toegankelijke kleine broertje dat je tegenkomt in winkels, restaurants, in conceptstores of op buitenlocaties. Het festival dat dit jaar het accent legt op jong talent dat recent van een fotoschool komt, aangevuld met oude rotten in het vak en lokale sterren.

Binnen OFF geven fotografen zelf invulling aan de locaties en de wijze van presentatie. Een uniek podium, los van het thema van- en beoordeling door het grote festival maar wel in dezelfde sfeer. De fotografen krijgen hierdoor de kans onderdeel te zijn van dit internationaal bekende festival en wie weet wat het hen brengt! Met op zichzelf staande exposities op bijzondere locaties is Naarden Festival OFF voor de bezoeker een prachtige aanvulling op FotoFestival Naarden.

Dit jaar vindt van 3 juli t/m 29 augustus 2021 de 16e editie van Festival-OFF in Naarden-Vesting plaats.
Het festival is dit keer gericht op opkomende fotografen die de handen ineenslaan met lokale ondernemingen en door heel Naarden-Vesting bij hen exposeren.

Festival-OFF vindt tegelijk plaats met het officiële en bekende FotoFestival Naarden (FFN) dat dit jaar het thema ‘The art of Living’ heeft. De hoofdcurator voor deze editie is Feiko Koster. Hij wordt bijgestaan door 4 gastcuratoren: Guinevere Ras van het Fotomuseum, Lotte van Es van Huis Marseille, Madé van Krimpen van Multiplémade en Kenneth Stamp voor het project ‘Celebrate the Dutch landscape’. FotoFestival Naarden trekt elke twee jaar tienduizenden bezoekers naar de vestingstad en is de afgelopen dertig jaar uitgegroeid tot een ontmoetingsplek voor professionals uit de fotografie, studenten, amateurfotografen en een breed publiek van fotografie- en kunstliefhebbers www.fotofestivalnaarden.nl.

De historie van het Naarden Festival-OFF
Het Naarden Festival-OFF in Naarden bestaat eigenlijk al sinds het tweede FotoFestival in 1991. Toen was het Fotogroep Delta-F die op de Markstraat in een etalage hun expositie hadden onder de naam ‘Festival-OFF’.

Dat is het FotoFestival Naarden Festival-OFF in Nederland, de verzameling van alle, dus zowel beroeps- als amateurfotografen die op eigen initiatief een expositie inrichten tijdens het FotoFestival Naarden. Ze zoeken zelf een locatie en richten zelf hun expositie in, of zoeken daar een (individuele) sponsor voor. De naam Festival-OFF is ‘geleend’ van het bekende fotofestival in Arles Frankrijk.

Pas tijdens het vierde festival in 1995 hebben op initiatief van Eddy van Wessel de fotografen die zelf hun eigen expositie verzorgden de koppen bij elkaar gestoken en geprobeerd e.e.a. een beetje te coördineren. Dit had tot gevolg dat er voor het eerst een folder was waarin de exposities vermeld stonden. Mede dankzij de prettige medewerking met het bestuur van het FotoFestival Naarden, het bedrijfsleven, de bewoners en de inzet van de fotografen is het een heel leuk initiatief gebleken.

Dit had tot gevolg dat we het in 1997 wat professioneler aan konden pakken. We hebben de hulp ingeroepen van CSO Marketing Communicatie in Almere die vervolgens sponsoring hebben geregeld en verder hebben gezorgd voor de folders, persberichten, ander promotiemateriaal en heel goede ideeën. Die samenwerking bleek zo’n succes dat we in 1999, 2001, 2003, 2005, 2007, 2009, 2011, 2013, 2015, 2017 en 2019 wederom een goed Festival-OFF konden organiseren. We gaan ook in 2021 weer op deze voet verder, en zullen ons daarbij richten op jong talent.


Wiki – FotoFestival_Naarden – Wiki – FotoFestival_Naarden