Vanavond (7 februari 2018) verwelkomen we Jan Ros.
Hij bespreekt eerst ons (vrije) werk en maakt aan het eind van de avond een selectie van 10 foto’s die mee gaan doen met de Bondsfotowedstrijd.
Fotobespreking:
Neem maximaal 5 geprinte foto’s mee voor op het bord.
Daarbij kun je denken aan: (niet eerder getoond) vrij werk of je vorderingen binnen je werkgroep.
Graag diezelfde foto’s ook digitaal insturen voor op de beamer.
Selectie voor Bondsfotowedstrijd:
Leg na afloop je fraaiste foto’s neer (ook eerder vertoond werk). Liefst redelijk recent werk (ongeveer van het afgelopen jaar), waaruit Jan een keuze kan maken. Zorg dat je foto(s) al wedstrijd-gereed zijn.
Wedstrijdvoorwaarden:
• Er worden tien foto’s ingestuurd
• Per club mogen per lid maximaal 2 foto’s worden ingezonden
• Foto’s worden individueel beoordeeld
• Er is geen verplicht thema of onderwerp
• Er worden prints én digitale bestanden ingestuurd
• Er wordt vanaf de prints gejureerd, de digitale bestanden worden gebruikt voor publicatie in het magazine ‘Fotobond in Beeld’ en op de website van de Fotobond
• Op het beeld of aan de voorzijde van de foto of foto-ondergrond, mag de naam van de auteur of de club niet zichtbaar zijn
• Het formaat van de foto’s is vrij, met dien verstande, dat de inzending een buitenmaat van 40 x 50 cm moet hebben. De foto dient te zijn aangebracht op stevig materiaal dat maximaal 5 mm dik mag zijn. (Het gebruik van een passe-partout is geen voorwaarde). De foto moet rechtop neergezet kunnen worden voor de presentatie.
Jan Ros
Jan is een hartstochtelijk fotograaf. Hij is Bondsmentor, lid van de landelijke BMK-groep en jureert regelmatig wedstrijden.
Overweeg volgende foto’s voor bespreking (Enkel de twee Rai Parking-P4 collages zijn eventueel bedoeld voor de Bondsfotowedstrijd (Afhankelijk van de bespreking)):
Verhuizers: IMG_3281 [C3-30-30-300] en Verhuizers [COL1-30-45-300]
Parking P4 collage(s): Collage 5(300×300) – Serie5 [IMG_3179-3270-3186-3202-3191] [45-9,35-300] en Collage 5(300×300) – Serie7 [IMG_3183-3205-3231-3226-3186] [45-9,35-300] en Collage 5(300×300) – Serie8 [IMG_3184-3202-3186-3270-3191] [45-9,35-300] en Collage 5(300×300) – Serie11 [IMG_3186-3192-3231-3202] [45-11,66-300]
Jullie hebben de foto-opdracht ‘Donkere lege straatbeelden’ inmiddels ontvangen (zie nogmaals de link hieronder). Daarin stond dat onze foto-bespreking van de resultaten zou plaatsvinden op 7 maart 2018. Uit die resultaten worden dan weer 8 foto’s geselecteerd die mee gaan doen met de foto-wedstrijd ‘Regionale Digitale Fotowedstrijd’ (RDF).
Nu is onlangs de data bekend gemaakt voor die wedstrijd. Wat blijkt: 7 maart is te laat om nog mee te kunnen doen met die wedstrijd RDF (sluitingsdatum is 27 februari).
Vandaar deze nieuwsbrief om jullie te zeggen dat onze foto-bespreking van de opracht ‘Donkere lege straatbeelden’ zal plaatsvinden op 21 februari 2018. Je foto’s moeten dus twee weken eerder klaar zijn, maar je hebt nog alle tijd om fraaie foto’s te kunnen maken.
Doe je best….
In 2018 doen we als club weer mee aan de Regionale Digitale Fotowedstrijd van de Fotobond. Aan onze vorige inzending ‘minimalistisch zwart-wit’ hebben veel leden met plezier gewerkt. De resultaten waren verrassend en onze selectie werd ook nog eens bijzonder goed gewaardeerd. Redenen genoeg om een nieuwe uitdaging aan te gaan!
De wedstrijd (RDF)
Een digitale presentatie van 8 foto’s (van 8 verschillende leden) die door het thema of benadering een duidelijke samenhang vertonen. De series worden op samenhang beoordeeld. Daarnaast zijn er prijzen voor de individuele foto’s met de meeste punten.
De opdracht
Donkere, lege straatbeelden die een ongemakkelijke sfeer oproepen; gloomy, unheimisch, onheilspellend. Plekken waar je op dat moment eigenlijk helemaal niet wilt zijn. Of het nu een achteraf paadje met een enkele straatlantaarn is, een shabby fietstunnel in de stad of een verlaten weg in het buitengebied. Als er al mensen in het beeld zijn, dragen zij bij aan dat ongemakkelijke gevoel. Met de fotografenbril van ongemak en onheil zul je met andere ogen naar de omgeving kijken. Met de donkere wintermaanden voor de deur genoeg gelegenheid om de straat op te gaan…
De kaders
Om een samenhangende selectie te kunnen maken, qua inhoud en vorm vragen we het volgende:
• Beelden die bovenstaande sfeer oproepen
• Zwart-wit beelden
• Liggende beelden
De bespreking
Op de clubavond van 7 maart 2018 bespreken we de resultaten van de opdracht op de beamer (hoeft alleen digitaal). Ook selecteren we de 8 foto’s (van 8 verschillende makers) die samen de sterkste serie vormen.
Het is nog niet bekend wanneer de uitslag van de 7e editie 2018 Regionale Digitale Fotowedstrijd bekend wordt gemaakt.
Tips vooraf
• Verken plekken in je eigen buurt in het donker en inventariseer interessante locaties voordat je met je camera op pad gaat. Bedenk hoe je de plek in beeld wilt gaan brengen en onder welke (weer)omstandigheden.
• Ga vooraf na welke camera-instellingen je nodig hebt om het resultaat te behalen dat jij voor ogen hebt (hoeveelheid licht, grove korrel of niet, beweging of niet), zodat je op die druilerige avond in het donker met het beeld bezig kunt zijn, en niet alleen met de camera.
• Als je het moeilijk vindt, kies een locatie/situatie die je over kunt doen. Terug gaan als het resultaat niet is wat je had verwacht en opnieuw proberen. Schroom niet om clubgenoten om hulp te vragen.
• Neem eventueel een zaklampje mee zodat je de camera-knopjes goed kunt zien.
• Je zal waarschijnlijk met lange sluitertijden werken, gebruik een statief.
• Zorg dat je ‘donkere’ beelden nog wel goede doortekening en contrast hebben. We weten niet de kwaliteit van de beamer, dus erg subtiele tint-verschillen zouden kunnen wegvallen door de beamer.
• De bedoeling is dat je een liggend beeld maakt (gewoon camera horizontaal houden), omdat de beamer ook een liggend beeld projecteert. Zo maak je gebruik van het volledige beeld wat de beamer kan projecteren en behouden we eenheid in de serie.
Presentatie van de series, voorzien van commentaar door de jury, en de uitreiking van oorkondes.
Een samenwerking tussen Fotobond Afdeling Gelderland Zuid en Fotoclub Objectief uit Ede.
• Deelname staat open voor fotoclubs die zijn aangesloten bij Afdeling Gelderland-Zuid (06) van de Fotobond.
• De inzending bestaat uit een samenhangende serie van acht, met een digitale camera genomen foto’s, gemaakt door acht verschillende fotografen.
• De clubs zijn vrij in het kiezen van het thema.
Regionale Digitale Fotowedstrijd 7e editie 2018
De laatste editie van de Regionale Digitale Fotowedstrijd in 2017 was succesvol, 11 clubs namen hieraan deel. Het bestuur van Afdeling Gelderland Zuid van de Fotobond, samen met Fotoclub Objectief uit Ede, hebben besloten tot nóg een editie in 2018.
Namens het Afdelingsbestuur nodigt Fotoclub Objectief alle fotoclubs in de Afdeling uit om mee te doen met deze wedstrijd.
Zoals in vorige edities is de keuze van het thema voor iedere club vrij.
De foto’s moeten zijn genomen met een digitale camera. Er zal ook dit jaar gelet worden op de samenhang in de serie foto’s. De puntentelling voor de individuele foto’s en voor de serie wordt nader uitgewerkt in het reglement.
Verder verzoeken wij de clubs om strikt volgens het reglement een correct bestandsformaat in te leveren en de inzending digitaal via www.wetransfer.com te versturen.
De inzending dient zes weken van tevoren binnen te zijn bij de secretaris van Fotoclub Objectief secretariaat@fc-objectief.nl en bovendien bij rdf@fc-objectief.nl.
De sluitingsdatum is dinsdag 27 februari 2018.
De presentatie van de series, voorzien van commentaar door de jury, en de uitreiking van oorkondes zullen plaatsvinden op dinsdag 10 april 2018, in de Kernzaal van Het Kernhuis, Parkrand 60, 6714 GN te Ede. Aanvang om 20.00 uur.
Bij deze uitnodiging worden het reglement, een poster voor in het clublokaal en het formulier voor de inzending bijgevoegd. Deze informatie kunt u ook vinden op de website: http://fotobondgelderlandzuid.nl/. Een mail met routebeschrijving en mogelijkheid tot parkeren wordt in januari 2018 toegezonden.
Het afdelingsbestuur en Fotoclub Objectief rekenen op een grote deelname.
Woensdag avond 21 februari 2018 aangeboden foto’s (Oog&Optiek) voor deelname aan Regionale Digitale Fotowedstrijd (RDF) 2018: xx. Presentatie van de Regionale Digitale Fotowedstrijd (RDF) op woensdag 19 april 2017 in Ede.
Uitgekozen foto:
Juryverslag Regionale Digitale Fotowedstrijd 2018
De juryleden 2018 waren Nelleke den Boon, Ad Witte en Jan Donders (voorzitter).
Na het verzoek van de organisatie (FC Objectief) van de Regionale Digitale Fotowedstrijd om als juryvoorzitter op te treden ben ik op zoek gegaan naar mede-juryleden. En die vond ik in mijn eigen kunstkring in Nieuwegein: Nelleke den Boon en Ad Witte. Nelleke is vooral gekwalificeerd door haar betrokkenheid bij de Stichting Kunstmarkt Nieuwegein, waar ze sinds jaren voorzitter is van de selectiecommissie. Ad Witte, BMK en lid van Camera Natura, ken ik van mijn eigen Fotogroep Fotogein als een gewaardeerde natuur- en landschapsfotograaf. Dat was een goede aanvulling op mijn interesse voor ‘mensen’ fotografie. En Nelleke hield ons bij de les door steeds de vraag ‘waarom’ te stellen.
De eerste actie was de foto’s te bekijken zonder te weten wat het thema was, en dan vanuit de foto’s te bedenken wat het thema zou kunnen zijn. Het verbaast niet dat hoe abstracter het thema is, het des te moeilijker is dat uit de foto’s naar voren te halen. Maar we leerden ook van de kracht van de boodschap in de ingezonden series.
Het valt niet mee als club, met leden die ieder hun eigen specialiteit en interesse hebben, een gezamenlijk thema uit te werken en te presenteren. Een som van goede individuele foto’s is nog geen goede serie. Het was duidelijk dat sommige clubs daar veel aandacht aan besteed hadden.
Wat ook opviel was de ‘slordigheid’ waarmee sommige clubs of fotografen omgingen met de kleurprofielen die besloten zijn in de jpeg bestanden. Bij de helft van de foto’s was het kleurprofiel niet gedefinieerd of verkeerd ingesteld. Daarbij hadden velen het AdobeRGB kleurprofiel, wat enkel een goede representatie van de kleuren geeft als de viewer ‘color aware’ is. Bij viewers als IrfanView of GIMP gaat dat dat fout en krijg je een veel fletsere foto te zien dan fotograaf bedoeld heeft. Het is ook de vraag of printcentrales daar goed mee overweg kunnen.
De jury waardeerde de poging van twee fotoclubs (Shooters Beuningen en Creashot) om via enscenering een serie met inhoud en humor te realiseren. Maar alle details in de foto gaan dan een rol spelen, niet het minst dat de modellen hun rol serieus moeten nemen. De fotograaf moet afwezig zijn in het beeld.
De individuele foto’s die de hoogste waardering kregen werden gekenmerkt door krachtige beelden die eenvoudig en helder zijn in hun boodschap naar de kijker. De winnende series kenmerken zich, naast goede individuele foto’s, door een afwerking waar zorg aan besteed is. Dat deze series allen in zwart/wit zijn geeft misschien aan dat hiermee de uniformiteit eenvoudiger te realiseren is dan in kleur. Het was in ieder geval geen vooropgezet doel van de jury om zwart/wit hoger te waarderen.
Onze felicitaties aan alle deelnemers, en vooral de winnaars, voor hun inspanningen en resultaten.
Red.: Wij hebben het heel goed gedaan met onze serie, want we zijn op een mooie 2de plaats geëindigd!
1 ste plaats: Haarts Foto Collectief met de serie ‘Eenzame schuurtjes in het landschap’. 2 de plaats: Oog & Optiek met de serie ‘Lege, donkere, unheimische straatbeelden’. 3 de plaats: FC Helios met de serie ‘Handen spreken’.
Deze site is opgezet als "fotografie - verzamel/registratie/work-in-progress - site" voor prive gebruik. Hij dient als overzicht van en tegelijk vergaarbak voor divers fotowerk.
Kijken …
... is een bewuste en aandachtige vorm van direct zien. Dat wil zeggen dat de kijker weet wat hij ziet. Hij kan wat hij ziet zowel objectief als subjectief benoemen. Het gezegde: "Kijk, als je tekent zie je meer" geeft in dit verband duidelijk het verschil aan tussen 'kijken' en 'zien'.
[Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Zien]
Zien …
... is het waarnemen van beelden. Zien kan hierbij duiden op het direct waarnemen van beelden uit de fysieke werkelijkheid met het gezichtsvermogen, maar ook op het indirect waarnemen van mentale beelden: denken of dromen.
Het woord zien is afkomstig van het proto-Indo-Europees Chi. In het Latijn is daar scientia van afgeleid terwijl van het proto-Indo-Europees Ved (weten) het Latijnse woord voor zien komt: videre (en video).
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen wij gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als je geen toestemming geeft of uw toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.
Functioneel
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door je Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.