Looptijd: November 2017 – Februari Maart 2018

Individuele opdracht.

Foto-opdracht: Donkere lege straatbeelden


04-11-2017

Beste leden,

Jullie hebben de foto-opdracht ‘Donkere lege straatbeelden’ inmiddels ontvangen (zie nogmaals de link hieronder). Daarin stond dat onze foto-bespreking van de resultaten zou plaatsvinden op 7 maart 2018. Uit die resultaten worden dan weer 8 foto’s geselecteerd die mee gaan doen met de foto-wedstrijd ‘Regionale Digitale Fotowedstrijd’ (RDF).

Nu is onlangs de data bekend gemaakt voor die wedstrijd. Wat blijkt: 7 maart is te laat om nog mee te kunnen doen met die wedstrijd RDF (sluitingsdatum is 27 februari).

Vandaar deze nieuwsbrief om jullie te zeggen dat onze foto-bespreking van de opracht ‘Donkere lege straatbeelden’ zal plaatsvinden op 21 februari 2018. Je foto’s moeten dus twee weken eerder klaar zijn, maar je hebt nog alle tijd om fraaie foto’s te kunnen maken.

Doe je best….


In 2018 doen we als club weer mee aan de Regionale Digitale Fotowedstrijd van de Fotobond. Aan onze vorige inzending ‘minimalistisch zwart-wit’ hebben veel leden met plezier gewerkt. De resultaten waren verrassend en onze selectie werd ook nog eens bijzonder goed gewaardeerd. Redenen genoeg om een nieuwe uitdaging aan te gaan!

De wedstrijd (RDF)
Een digitale presentatie van 8 foto’s (van 8 verschillende leden) die door het thema of benadering een duidelijke samenhang vertonen. De series worden op samenhang beoordeeld. Daarnaast zijn er prijzen voor de individuele foto’s met de meeste punten.

De opdracht
Donkere, lege straatbeelden die een ongemakkelijke sfeer oproepen; gloomy, unheimisch, onheilspellend. Plekken waar je op dat moment eigenlijk helemaal niet wilt zijn. Of het nu een achteraf paadje met een enkele straatlantaarn is, een shabby fietstunnel in de stad of een verlaten weg in het buitengebied. Als er al mensen in het beeld zijn, dragen zij bij aan dat ongemakkelijke gevoel. Met de fotografenbril van ongemak en onheil zul je met andere ogen naar de omgeving kijken. Met de donkere wintermaanden voor de deur genoeg gelegenheid om de straat op te gaan…

De kaders
Om een samenhangende selectie te kunnen maken, qua inhoud en vorm vragen we het volgende:
• Beelden die bovenstaande sfeer oproepen
• Zwart-wit beelden
• Liggende beelden

De bespreking
Op de clubavond van 7 maart 2018 bespreken we de resultaten van de opdracht op de beamer (hoeft alleen digitaal). Ook selecteren we de 8 foto’s (van 8 verschillende makers) die samen de sterkste serie vormen.
Het is nog niet bekend wanneer de uitslag van de 7e editie 2018 Regionale Digitale Fotowedstrijd bekend wordt gemaakt.

Tips vooraf
• Verken plekken in je eigen buurt in het donker en inventariseer interessante locaties voordat je met je camera op pad gaat. Bedenk hoe je de plek in beeld wilt gaan brengen en onder welke (weer)omstandigheden.
• Ga vooraf na welke camera-instellingen je nodig hebt om het resultaat te behalen dat jij voor ogen hebt (hoeveelheid licht, grove korrel of niet, beweging of niet), zodat je op die druilerige avond in het donker met het beeld bezig kunt zijn, en niet alleen met de camera.
• Als je het moeilijk vindt, kies een locatie/situatie die je over kunt doen. Terug gaan als het resultaat niet is wat je had verwacht en opnieuw proberen. Schroom niet om clubgenoten om hulp te vragen.
• Neem eventueel een zaklampje mee zodat je de camera-knopjes goed kunt zien.
• Je zal waarschijnlijk met lange sluitertijden werken, gebruik een statief.
• Zorg dat je ‘donkere’ beelden nog wel goede doortekening en contrast hebben. We weten niet de kwaliteit van de beamer, dus erg subtiele tint-verschillen zouden kunnen wegvallen door de beamer.
• De bedoeling is dat je een liggend beeld maakt (gewoon camera horizontaal houden), omdat de beamer ook een liggend beeld projecteert. Zo maak je gebruik van het volledige beeld wat de beamer kan projecteren en behouden we eenheid in de serie.