Lunteren

+31 318 565653 smps@smps-mp.com

Samen Fotograferen – Opdrachten 2020/04-2020/06

Samen Fotograferen – Opdracht 1: Zelfportret

Nu we als fotoclub niet bij elkaar kunnen komen is het goed om op een andere manier samen te fotograferen. Zolang we niet samen kunnen komen in De Schakel zal er op elke eerste en derde woensdag van de maand (onze clubavonden) een opdracht uitgeschreven worden waaraan je kunt deelnemen.

Jouw beste foto kun je insturen via de bekende WeTransfer knop.

De zondag voor de nieuwe clubavond sluit de inzending. De foto’s zullen dan door twee leden van de club schriftelijk worden besproken (of wellicht ingesproken?). De resultaten daarvan komen in een nieuwsbrief, samen met een nieuwe opdracht, die op de club-woensdag wordt verstuurd.

Je kunt de opdracht letterlijk nemen: een echt portret van je hoofd, of wat ruimer: jijzelf in een activiteit; maar ook een stilleven van iets wat typerend is voor jou als persoon (b.v. hoe ziet jouw wastafel, kam, tandenborstel, o.i.d. er uit; of het interieur van je auto; de kledingkast, je schoenenverzameling, etc.).

Insturen:
Kan t/m zondag 12 april via onderstaande WeTransfer knop (wel graag even je naam erbij vermelden).
Deze eerste opdracht zal worden besproken door Hans Brongers en Peter Michielsen.


Ideeën:

Blote voeten op weegschaal, tandenpoetsen, afgezakte broek op enkels (toilet).

Handelingen: Vaatwasser in/uitruimen.

Posities: Vanuit hoog perspectief voorovergebogen op de fiets (Rug/nek/fietsstuur).

Foto’s:

IMG_3946 [C-30-30-150]
3x (150×470) – Vaatwasser – 03

Verdere uitwerking:

4×1 (300×300) [122,5-31-150]
4×1 (300×300)-1 [122,5-31-150]

Bespreking:

Fotograaf: Marc Peterse Het is een kleine serie geworden van 4 beelden. Elke foto is een uitsnede van een tafereel dat betrekking heeft op het ritueel van na het opstaan: douchen, scheren, wegen, e.d. Elke foto laat net voldoende zien om je een beeld te vormen van de handelingen: foto 1 (goed kijken): er is nog voorraad toiletpapier; foto 2: er wordt nat geschoren; foto 3: de weegschaal is van glas, maar wat is het gewicht precies? (ik schat 83,9kg); Foto 4: het zeepbakje met poetsgereedschappen. Je ziet dat dit een zelfportret is dat wel verhullend lijkt (immers steeds heel kleine stukjes), maar toch een stuk prijsgeeft van het leven van de maker. Alle foto’s zijn vierkant en in alle foto’s is de ondergrond gelijk. Deze keuzes maken dat er niet alleen inhoudelijk, maar ook visueel een verbinding is tussen de vier foto’s. Deze werkwijze/beeldtaal was ook te zien in de serie die Marc maakte voor het thema “bevrijding”.

Een serie van 4 foto’s die heel goed bij elkaar passen. Ze laten het ochtendritueel van een man zien: naar het toilet, scheren, even op de weegschaal, en even een zeepje pakken. De vloer van de badkamer zorgt voor een mooi gelijkmatige achtergrond. Alle foto’s zijn sterk aangesneden, waardoor er ook nog wat te raden over blijft (wat is het eerste getal van de weegschaal?). Dit zelfportret toont geen emotie, maar is een mooie registratie van het begin van de dag.


Resultaten – Opdracht 1: Zelfportret

Na een wat moeizame start zijn er tegen (en net na) sluitingstijd nog wat mooie foto’s binnen gekomen. Uiteindelijk hebben 12 leden van de club foto’s ingestuurd. Een mooi resultaat voor zo’n eerste opdracht.

Sommige leden hebben ervoor gekozen om een Corona gerelateerd zelfportret te maken, anderen hebben een meer neutraal zelfportret ingestuurd.

Hans en ik hebben de foto’s onafhankelijk van elkaar bekeken en van commentaar voorzien. Ons beider commentaar is onveranderd weergegeven bij de foto’s. We wensen je veel plezier bij het lezen, maar bedenk zoals altijd, ook ons commentaar is maar een mening.

We sturen vandaag ook een tweede opdracht rond en hopen dat deze opdracht je helpt om ook in deze Corona tijd nog verder te kunnen werken aan je hobby. Hopelijk tot snel ziens!

Hans Brongers
Peter Michielsen

20200415-Opdracht01Zelfportret-Bespreking – 20200415-Opdracht01Zelfportret-BesprekingSamen Fotograferen – Opdracht 2: Leegte

In deze tijden van Corona crisis is er op veel manieren sprake van leegte. Uiteraard geldt dit voor de straten en pleinen, maar veel mensen voelen ook een bepaalde leegte, door gemis van werk, vrijetijdsbesteding, kennissen of geliefden.

De opdracht luidt dan ook ‘Breng jouw leegte in beeld’.
Foto’s kun je insturen tot en met zondag 3 mei via onderstaande WeTransfer knop

De foto’s zullen worden besproken door twee nog nader te bepalen leden van onze fotoclub.

Veel plezier en succes met deze opdracht!


Ideeën:

Wiki – Leegte – Wiki – Leegte

Geen whatsapp berichten, leeg scherm
Lege inbox, fysiek of in Outlook
Lege verpleeghuis kamer, gevel aanzicht
Vacuum; KM RVS-kubus of plastic zak
Een leeg schap in de winkel

Schurend beeld; uplift?

Ingestuurd:

_MG_2751 [30-20-150]

Bespreking:

Wim van Plateringen:

Omstreeks deze tijd van het jaar is het al vrij druk op het strand van naar ik vermoed één van onze waddeneilanden. Dit is dan ook een unieke foto. De desolaatheid, maar daarnaast ook de schoonheid van het landschap door de afwezigheid van mensen straalt ervan af. Zo te zien waait het stevig en dat maakt het heerlijk vertoeven op de fiets (als je de wind mee hebt tenminste). Prachtige foto!

Erik van den Elsen:

Deze foto is van Marc Peterse. Marc heeft een foto ingestuurd ook van een strand. Die hebben we al eerder gezien de eerste foto van Johan die was van een strand. Maar we zien hier het stuur van een fiets op de voorgrond. Dus deze foto is gemaakt vanaf een fiets rijdend op een fiets want eh we weten dat omdat we beging in de voorgrond zien dus daar wordt snelheid gemaakt. En die snelheid die kun je ook maken want er is verder niemand te zien op het strand. Je kunt zo hard fietsen als je wilt er is verder helemaal niemand. En ik vind dit een hele originele manier waarop Marc zijn leegt in beeld heeft gebracht. Echt een eh, er is goed over nagedacht. Ja prima foto wat mij betreft.

Overzicht van ingestuurde foto’s:

20200506-Opdracht02-leegte-resultaat-02-600×380@2x

Resultaten – Opdracht 2: Leegte

In de afgelopen weken is een groot aantal mensen bezig geweest met de opdracht ‘Leegte’. Vijftien fotografen hebben één of meerder foto’s ingestuurd, en geven zo een mooi kijkje in hoe ons leven is veranderd door het Corona-virus.

Erik van den Elsen en Wim van Plateringen hebben de foto’s bekeken en besproken. Erik heeft dit letterlijk gedaan: zijn commentaar is verwerkt in een filmpje. De bespreking van Wim kun je lezen naast de foto in Dropbox.

Klik op de onderstaande buttons voor de fotobesprekingen.Samen Fotograferen – Opdracht 3: Contrast

Er zijn door jullie een paar ideeën aangedragen voor de nieuwe opdracht. Uiteindelijk is gekozen voor het thema ‘Contrast’. Ook nu heb je de vrijheid om dit wel of niet aan de Corona-crisis op te hangen. Ook kan het zijn dat je jouw contrast niet in één beeld kunt vangen. Voel je dan vrij om er een tweeluik van te maken.

Om de besprekers iets meer tijd te geven om de ingestuurde foto’s te bekijken, wordt het inleveren vervroegd naar de vrijdagavond. De woensdag erna komen de besprekingen dan weer online.
Dus de uiterste inleverdatum via WeTransfer is 29 mei en de bespreking zal online komen op 3 juni.


Ideeën:

Wiki – Contrast – Wiki – Contrast

Vaatwasser (Heel subtiel contrast): 3x (150×470) – Vaatwasser – 03
Lang haar (corona restricties) – kort haar
Onkruid in kunstgras (Mielweg Lunteren)

 

Eerste uitwerking:

3x (150×470) – Vaatwasser – 03

 

Collage 300 x 300 2 [30-30-150]

Ingestuurde foto’s:

20200413_155959 [S-C1-30-20-150]
3x (150×470) – Vaatwasser – 01 [30-30-300]

Resultaten – Opdracht 3: Contrast

Foto’s bespreken 20200529001 – Invoegen lukt niet, krijg telkens een foutmelding.


Samen Fotograferen – Opdracht 4: Jouw nieuwe normaal

De foto’s voor de opdracht ‘Contrast’ druppelen binnen. Leuk om te zien dat er nu ook weer nieuwe inzenders bij zijn. Blijkbaar is het bij elk thema zo dat het de ene fotograaf meer inspireert dan de andere. Inzenden voor deze opdracht kan nog tot aanstaande vrijdag 29 mei. Daarna gaan Annelies en Marc aan het werk met de bespreking.

We starten nu alvast de voorlopig laatste opdracht op. We hopen deze opdracht op onze clubbijeenkomst van 17 juni live te kunnen bespreken. Het thema van deze opdracht is: ‘Jouw nieuwe normaal’.

Natuurlijk kun je dit betrekken op corona en de nieuwe 1,5 meter maatschappij, maar wellicht zijn er ook andere dingen waarover jij je verbaast en die anderen volstrekt normaal vinden.

Inzenden kan weer via WeTranfer tot en met vrijdag 12 juni.


Ideeën:

Meerdere exposures (Scenario’s)
Up-down “zig-zag beeld”

Ingestuurde foto:

20200609_154249 [C-20-45-150]

Resultaten – Opdracht 4: ‘Jouw nieuwe normaal’

Bij de laatste foto opdracht waren er duidelijk minder inzenders dan bij de eerdere. Waarschijnlijk heeft ook bij ons de corona-moeheid toegeslagen (of was het onderwerp minder inspirerend).

Het was de laatste opdracht voor de vakantie. Hopelijk kunnen we elkaar na de vakantie weer op enige manier echt in de ogen kijken.

Ik wil Kees Jan en Rob enorm bedanken voor het bespreken van de foto’s en wens jullie allemaal weer veel kijkplezier en een goede vakantietijd!


Kees Jan Schilstra
€95 + €9= €104,- is de nieuwe normaal voor hanteren mobiel op de fiets tijdens het rijden 😉
Denk niet dat Marc dat bedoelde 😉
Ja half nederland is op zoek naar een nieuwe fiets, al of niet met hulpaccu om snelheid en actiradius te verhogen, want het OV is even Passé.
Heerlijke uitsnede en vage strepen op de weg versterken de info op het display.

Rob van Geel
Het nieuwe normaal: bijna iedereen rijdt op een e-bike in plaats van een niet ondersteunde fiets. Want in deze foto zien we de display van een e-bike, die op flinke snelheid over de weg gaat. Een fraai lijnenspel waarbij de rand van de display mooi los komt van de wegas. Prettig dat de uitsnede van de foto helemaal is toegespitst op de inhoud, dus geen standaard indeling van 3:4 of 2:3. Op de een of andere manier vergroot dat de impressie van snelheid.