Lunteren

+31 318 565653 smps@smps-mp.com

Naked Eye (14 februari t/m 2 juni 2019)

Coda-Apeldoorn

The Naked Eye Project

Als onze hersenen bestaan uit een emotionele/creatieve rechterhelft en een rationele/analytische linkerhelft; is dat dan ook in onze ogen terug te zien? De expositie Naked Eye laat een keuze zien uit de foto’s die Nathan Mooij maakte in het kader van zijn Naked Eye Project. Mooij fotografeerde uiteenlopende personen en spiegelde vervolgens de linkerogen en de rechterogen. Zo ontstonden twee verschillende portretten van één persoon: één met twee linkerogen en één met twee rechterogen. We nodigen je uit om deze portetten te onderzoeken in de tentoonstelling Naked Eye. Met welke ogen maak jij het liefste contact? Of welke blik vermijd je juist liever? Herken je dan ook emotionele of rationele eigenschappen in iemands blik?

Wil je ook door Nathan Mooij worden geportretteerd met twee linkerogen en twee rechterogen? Binnenkort vind je op deze pagina wanneer Nathan Mooij in CODA aanwezig is en hoe je je kunt aanmelden voor de fotoshoot.

Naked Eye

Met Naked Eye komen kunst, wetenschap en menselijke connectie samen. Nathan Mooij vertaalt de Nobelprijs-winnende theorie van Dr. Roger Sperry over de verschillen tussen de linker, rationele en rechter, emotionele hersenhelft en de vraag daarbij of dit ook zijn werking heeft op onze ogen. Mooij fotografeerde uiteenlopende personen en spiegelde vervolgens de linkerogen en de rechterogen. Door de versie met de twee linker- én de twee rechterogen naast elkaar af te beelden en te vergelijken ontstonden er bijzonder krachtige portretten. Ze tonen beide kanten van iemands karakter en maken daarmee een grote verscheidenheid aan emoties los. Door een project als dit te vertalen naar kunst ontstaat er een speelveld waar voor deze gevoelens alle ruimte is. Iedereen, van elke leeftijd en met elk karakter of interesse kan op een laagdrempelige manier kijken en ervaren wat het project teweegbrengt.

Nathan Mooij brengt fotografie als experiment. We kunnen verdrinken in elkaars ogen of troost vinden in de blik van de ander. Sommige ogen zitten vol verdriet of kijken recht door je heen. Ook gespreksvoering doen we door oogcontact te maken, maar we kijken elkaar echter nooit aan in twee ogen tegelijk. Waarom? En welk oog kiezen we dan onbewust? Deze vragen lieten Mooij geruime tijd niet los. Want oogcontact maken met een portret, kan dat eigenlijk? De tentoonstelling Naked Eye nodigt uit om dit te onderzoeken. Met welke ogen maken we het liefst contact en herkennen we die verschillen tussen emotionele of rationele eigenschappen in iemands blik? Ga op onderzoek uit in de tentoonstelling Naked Eye en vind verdieping in de unieke selectie portretten. Jonge, oude, gehavende en gave gezichten tot bekende en onbekende blikken.


van 14.02.2019 t/m 02.06.2019

The Naked Eye Project

Als onze hersenen bestaan uit een emotionele/creatieve rechterhelft en een rationele/analytische linkerhelft; is dat dan ook in onze ogen terug te zien? De expositie Naked Eye laat een keuze zien uit de foto’s die Nathan Mooij maakte in het kader van zijn Naked Eye Project. Mooij fotografeerde uiteenlopende personen en spiegelde vervolgens de linkerogen en de rechterogen. Zo ontstonden twee verschillende portretten van één persoon: één met twee linkerogen en één met twee rechterogen. We nodigen je uit om deze portetten te onderzoeken in de tentoonstelling Naked Eye. Met welke ogen maak jij het liefste contact? Of welke blik vermijd je juist liever? Herken je dan ook emotionele of rationele eigenschappen in iemands blik?

Wil je ook door Nathan Mooij worden geportretteerd met twee linkerogen en twee rechterogen? Binnenkort vind je op deze pagina wanneer Nathan Mooij in CODA aanwezig is en hoe je je kunt aanmelden voor de fotoshoot.


Woensdag 20 februari 2019 bezocht.