Lunteren

+31 318 565653 smps@smps-mp.com

Boottocht werkzaamheden Afsluitdijk (Publieksvaartocht Waddenzeezijde) 2021/08/27

Vrijdag 27 augustus 2021.
Vertrek om 11:00 uur, duur ca. 02:30 uur.

Bouwconsortium Levvel (BAM, Van Oord, Rebel) organiseert publieksvaartochten langs de dijkversterkingswerkzaamheden aan de Waddenzeezijde van De Afsluitdijk (kosteloos). Geïnteresseerden kunnen op deze manier zelf de werkzaamheden aan de Afsluitdijk bekijken.

Een groot deel van ons land ligt onder de zeespiegel. De Afsluitdijk beschermt sinds 1932 grote delen van Nederland tegen overstroming vanuit de zee. Maar de dijk is aan vernieuwing toe. Hij voldoet niet aan de huidige wettelijke normen voor waterveiligheid. Bovendien verandert het klimaat. Daardoor stijgt de zeespiegel en zullen er vaker extreme weersomstandigheden zijn. De dijk moet ons ook onder veranderende omstandigheden bescherming blijven bieden tegen overstromingen. Daarom werkt bouwconsortium Levvel in opdracht van Rijkswaterstaat aan de versterking van de Afsluitdijk. 

Wil jij de werkzaamheden vanaf het water zien? Dat kan!
Vanuit de haven Den Oever worden, door bouwconsortium Levvel, boottochten georganiseerd. Op een authentieke vissersboot vaar je op de Waddenzee, langs de Afsluitdijk en de dijkversterkingswerkzaamheden. De boottochten zijn gratis. In ongeveer twee en een half uur krijg je een uniek zicht op de werkzaamheden vanaf het water. Een enthousiaste gids geeft onderweg tekst en uitleg over dijkversterking, de bouw van de spuisluizen en gemalen, natuur en visserij. Een unieke beleving!


Van: De Afsluitdijk – Reserveringen <noreply@deafsluitdijk.nl>
Verzonden: woensdag 4 augustus 2021 12:56
Aan: smps <smps@smps-mp.com>
Onderwerp: De Afsluitdijk – Jouw afspraak informatie

Bedankt voor je reservering! Deze mail is tevens je toegangsbewijs, bewaar deze dus goed.

Hieronder de gegevens van je reservering:

Datum: 27 augustus 2021 Tijd: 11:00 Aantal personen: 1

De definitieve route en bestemming van de boottocht zijn afhankelijk van tij en weersomstandigheden, maar zal maximaal 2,5 uur duren. Wij verzoeken je 15 minuten voor de geplande afvaart aanwezig te zijn op het aangegeven adres/bij de opstapplaats, omdat de boten exact op tijd vertrekken.

Locatie:
De opstapplaats is aan de Oostkade in Den Oever. De auto kan geparkeerd worden op de kade zelf in de parkeervakken ter hoogte van het vissersschip WR130 of WR70. Op het haventerrein rijd je door over het parkeerterrein langs de Viskiosk Havenzicht, richting de Oostkade.

Algemeen:
Check altijd het weer voordat je vertrekt! Bij kouder weer adviseren we je een warme jas te dragen. Neem eventueel een muts of sjaal mee; want door de wind kan het fris aanvoelen en trek stevige schoenen aan. Het is op schip niet mogelijk om binnen te zitten, de boot beschikt wel over een compacte halfopen ruimte op het achterdek.
Gebruik bij zonnig weer een zonnebril en zonnebrand. Aan boord is een toilet aanwezig. Er zijn geen mogelijkheden tot het kopen van broodjes, drinken en of andere versnaperingen. Wel is er koffie en thee en je mag eigen consumpties meenemen. En vergeet niet een verrekijker, fototoestel of mobiel mee te nemen voor het maken van mooie foto’s!

Annuleren:
Het is mogelijk dat wij bij slechte weersomstandigheden genoodzaakt zijn de boottochten te annuleren. Wil je zelf annuleren? Dat kan via deze link: https://reserveren.deafsluitdijk.nl/wp-admin/admin-ajax.php?action=bookly_cancel_appointment&token=494af10bde175f5617ddf2c3a5af9913.

Annuleer tijdig zodat de plekken weer beschikbaar zijn voor andere gasten.

Coronamaatregelen
Vanwege COVID zijn er een beperkt aantal pekken beschikbaar. Houd je ook op de boottochten aan de geldende corona maatregelen. Alleen samen krijgen we corona onder controle. Kijk hier voor de actuele regels vanuit de Rijksoverheid.

Vragen? 
Je kunt ons bereiken via het telefoonnummer 0800 – 6040 of via e-mail naar loket@deafsluitdijk.nl


Gratis boottochten langs de Afsluitdijk

Unieke kijk op de werkzaamheden vanaf het water. Jan Rotgans en Jan Heijligenberg zijn zeer ervaren schippers en gidsen, die al decennialang toeristen en belangstellenden ‘vanaf het water’ de natuur van Waddenzee en IJsselmeer laten ervaren. Gedurende het vaarseizoen deze zomer, tot eind oktober, gaan ze op initiatief van bouwconsortium Levvel (BAM, Van Oord en Rebel) in speciale boottochten langs onder meer de dijkversterking van de Afsluitdijk: ‘Mensen willen vooral alledaagse verhalen van vroeger en nu horen.’

Nu de werkzaamheden op en rond de Afsluitdijk in volle gang zijn, zijn er steeds meer mensen die dat willen zien. Deze zomer kan dat ook vanaf het water, wat vaak verrassende in- en uitzichten oplevert. Jan Rotgans en Jan Heijligenberg zijn de schippers van dienst. Afhankelijk van de belangstelling varen ze beiden uit, of om beurten. ‘Corona speelt daarin natuurlijk ook een rol’, legt Rotgans uit. ‘Met inachtneming van de regels kunnen we nu 20 tot 25 belangstellenden meenemen. Normaal passen er zo’n 70 mensen op de boot, maar dat is niet ons streven. Het moet geen massatoerisme worden.’

Gids

Met Den Oever als startpunt leidt de boottocht eerst langs alle werkzaamheden rond de bouw van het gemaal en de renovatie van de spuisluizen bij Den Oever. Ook de dijkversterking met de Levvel-blocs komt goed in het zicht. De tocht biedt vanaf het water een bijzondere blik op de uitvoerende werkzaamheden van bouwconsortium Levvel in opdracht van Rijkswaterstaat. Onderweg geven Rotgans en Heijligenberg om te beginnen bouwkundige informatie. Ook John Numeijer, aan boord voor Engels, Duits en Noors sprekende gasten, kan hier veel over vertellen. Heijligenberg: ‘Jan en ik voegen daar onze verhalen over de historie van de Waddenzee, de natuur, de vissen en de vogels aan toe.’

Overstap

Beide schippers zijn dicht bij de Afsluitdijk opgegroeid en waren eerst visser. Respectievelijk 35 en 31 jaar geleden maakten ze de overstap naar het organiseren van bootexcursies in het gebied. Heijligenberg doet dat in een tot viskotter omgebouwd binnenvaartschip, Rotgans liet daar in 1990 een viskotter voor bouwen. De schippers hebben dus veel te vertellen over het gebied. Met hun verhalen spelen ze in op de belangstelling van gasten. Rotgans: ‘We merken al snel wat het publiek dat op dat moment in de boot zit, het meest interesseert. Daar gaan we dan op door. In de regel willen ze vooral alledaagse verhalen horen, van vroeger en nu.’

Regen

De boottochten duren ongeveer 2,5 uur en gaan in principe altijd door. ‘Zo lang het comfortabel is’, stelt Rotgans. ‘Als het uit een bepaalde hoek waait, is het namelijk echt niet fijn om op een boot te zitten.’ En als het regent? ‘Regen is geen spelbreker. Overal om ons heen is water, dan deert een beetje water van boven ons niet. Bovendien kan iedereen ook binnen overdekt zitten – ook op 1,5 meter afstand.’

Meevaren op een van de gratis boottochten? Ga naar onze website en meld je aan. Let op: de belangstelling is groot, dus wees er snel bij.