Lunteren

+31 318 565653 smps@smps-mp.com

Techniek

Wiki – Photography – Wiki – Photography

Wiki – Light_field_camera – Wiki – Light_field_camera

DOP – http://www.dofmaster.com

Circle of confusion

Lenshoek

Polaroidfilter

Richtlijnen voor ISO-snelheid
Opnamesituatie: Zonnig, buiten: ISO 100-400, Bewolkt of ’s avonds: 400-1600, Donker, binnen of ’s avonds: 1600-12800

Canon EOS M schermweergave (Canon EOS M handleiding: Pagina 24)

Beeldstijl (Canon EOS M handleiding: Pagina 114)

Opnamekwaliteit (Canon EOS M handleiding: Pagina 106)

Lichtveld technologie – Lytro camera’s

Toegevoegde realiteit of TR (Engels: augmented reality of AR) is een live, direct of indirect, beeld van de werkelijkheid waaraan elementen worden toegevoegd door een computer. Deze soms met behulp van QR-code toegevoegde elementen bevatten veelal sensordata of extra informatie over de omgeving.
Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Toegevoegde_realiteit

Virtuele werkelijkheid of schijnwerkelijkheid (Engels: virtual reality, afgekort: VR) simuleert een omgeving via een computer om een gebruiker via diverse zintuigen onder te dompelen in een ervaring. De meeste VR-omgevingen zijn visueel en auditief, via speciale stereoscopische brillen en geluid. Geur en tastzin worden uitzonderlijk toegevoegd. Waarschijnlijk bedacht internetpionierJaron Lanier, oprichter van VPL Research het woord in 1989. Het bedrijf bouwde vroege VR systemen in 1980. Het begrip wordt vaak in één adem genoemd met cyberspace en internet.
Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Virtuele_werkelijkheid

Tilt/shift lenzen

Links of rechts belichten (Artikel on ZOOM.NL April 2017)
Expose To The Right (ETTR) en Expose To The Left (ETTL)
Canon EOS M5 camera heeft een 14-bits verwerking in RAW en een Dynamisch Bereik (Dynamic Range) van 12,9 (ISO 100) tot 6,1 (ISO 25600).
In een langer belichte opname (ETTR) worden veel meer helderheidswaarden vastgelegd dan een technisch correct belichte foto.
Aantal helderheidswaarden 2 tot de macht 14 is 16384
Stop 0 – 16384 helderheidswaarden
Stop 1 – 8192
Stop 2 – 4096
Stop 3 – 2048
Stop 4 – 1024
Stop 5 – 512
Stop 6 – 256
Stop 7 – 128
Stop 8 – 64
Stop 9 – 32
Stop 10 – 16
Stop 11 – 8
Stop 12 – 4


Custom white balance:

Maak foto van grijskaart.

Menu – Camera 7 – Custom WB – Use WB data from this image for Custom WB – OK.

Menu – Camera 7 – White balance – Custom (Wigjes).


Zoom.nl januari/februari 2023 – Artikel “Straatfotografie”.

Artikel bevat enkele gerichte adviezen voor sluitertijd, diafragma, camerastand en scherpstellen voor straatfotografie.

Sluitertijd:
Over het algemeen is het handig om bij straatfotografie handmatig een voldoende korte sluitertijd in te stellen, aangezien je vaak mensen vastlegt die bewegen. Je kunt beginnen met pakweg 1/500 seconde. Daarmee komen zowel lopende als fietsende voorbijgangers netjes scherp op de foto. Gaat het om mensen die staan of zitten, dan kun je gerust zakken naar 1/250, 1/125 of desnoods 1/60 seconde. Let erop dat ook je eigen bewegingen en trillingen gecompenseerd worden, want je moet soms in een oogwenk je camera richten en afdrukken, of je bent misschien ook in beweging tijdens het fotograferen. Beeldstabilisatie inschakelen is dus indien mogelijk aan te raden.

Diafragma:
Er gelden geen heel strikte regels wat betreft het diafragma. Wat vooral belangrijk is, is dat het hoofdonderwerp aanvaardbaar scherp op de foto komt. Hoeveel omgeving herkenbaar blijft, is aan jou. Vaak wordt vanwege de hectiek uit voorzorg een wat kleinere lensopening, zoals F5,6 of F8, gebruikt. Dit om de trefkans te vergroten dat het hoofdonderwerp zich binnen de scherptediepte bevindt. Bij weinig licht, of als je voldoende tijd hebt om scherp te stellen, kun je altijd nog naar F2,8 of F4 uitwijken. Werk je met een relatief korte brandpuntsafstand van bijvoorbeeld 35 mm? Dan is de scherptediepte sowieso vrij groot, zolang je maar niet op iemands lip staat. Met een 85 mm telelens of een nog langere brandpuntsafstand moet je opletten dat je de scherpte precies op de goede plek legt.

Camerastand:
Wat betreft camerastanden heb je alle vrijheid. Je kunt gerust in de P-stand beginnen om alvast van straatfotografie te proeven. Sluitertijdvoorkeuze (Tv- of S-stand) is handig om je van de gewenste sluitertijd te verzekeren en snel te schakelen tussen zittende, lopende en renende mensen of fietsers. De M-stand is helemaal ideaal, omdat je hier grip hebt op zowel sluitertijd als diafragma. Met bijvoorbeeld 1/500 seconde en F8 weet je precies waar je aan toe bent. Door aanvullend de ISO-waarde op automatisch te zetten, wordt de belichting bij veel camera’s altijd netjes kloppend gemaakt (check even in de handleiding hoe dit bij jouw toestel zit). Pas diafragma en/of sluitertijd wel even aan zodra je van een lichte of open ruimte naar bijvoorbeeld en smalle steeg of een overdekte locatie loopt. Hetzelfde geldt wanneer de zon achter de wolken duikt of daar weer achter vandaan komt. Blijf dus altijd alert op veranderingen.

Scherpstellen:
De autofocus van de meeste camera’s is tegenwoordig razendsnel, dus daar kun je prima mee uit de voeten op straat. Let er wel op dat het scherpstelpunt samenvalt met het hoofdonderwerp, en niet met de achtergrond of een prullenbak op de voorgrond. Kiezen voor een scherpstelpunt of een beperkt groepje scherpstelpunten is trefzekerder dan de camera zelf een keuze te laten maken uit de vele honderden scherpstelpunten verspreid over het complete beeld. Handmatig scherpstellen wordt ook vaak gedaan; dit om te voorkomen dat de autofocus het op het cruciale moment laat afweten, waardoor je misschien een wereldplaat misloopt. Door alvast op een vaste afstand scherp te stellen, kun je op je gemak rondlopen en zonder enige autofocusvertraging afdrukken. Met gezichts- en oogdetectie loop je het risico dat op het cruciale moment de verkeerde persoon scherp op de foto komt. Pas daar dus mee op.