Deze keer heeft de opdracht ook nog een ander doel dan je alleen na te laten denken en aan het werk te zetten. De foto’s (een aantal daarvan) zullen meedoen met de fotowedstrijd RDF (Regionale Digitale Fotowedstrijd).
De opdracht is: Minimalistisch zwartwit (Less is more)
Minimalisme is een aparte stroming in fotografieland. De vraag is niet “wat zet ik op de foto” maar meer is de vraag: “wat laat ik weg in de foto”! Het lijkt heel gemakkelijk, maar je zal merken dat het moeilijker is dan gedacht. Weglaten is vele malen lastiger dan in beeld brengen of houden. De kracht van de eenvoud. Een eenvoudige lijn, een grafisch effect, de stilte en rust die ze uitdrukken.
Niet teveel prikkels
Minimalisme geeft ook een gevoel van orde, van overzicht. Duidelijkheid, niet teveel andere prikkels die alleen maar afleiden. Chaos en drukte roepen vaak een onveilig en onrustig beeld op. Dat zie je niet in de minimalisme fotografie. Minimalisme gaat meer over rust, evenwicht en stilte.
Enkele voorbeelden:
Zwartwit landschapsbeelden van: Wilco Dragt
Zwartwit beelden van: Hossein Zare
Je hebt tot woensdag 1 maart 2017 de tijd, want dan gaan we de resultaten bespreken. Je hoeft geen afdruk te maken, de resultaten zullen alleen besproken worden op de beamer. ‘Minimalistisch zwartwit’ is niet alleen een titel, maar je foto moet ook in zwartwit zijn.
Na de fotobespreking wordt er uit alle binnengekomen foto’s een selectie van 8 foto’s gemaakt die meedoen met de RDF fotowedstrijd. Deze fotowedstrijd schrijft voor dat de foto’s een samenhang moeten hebben, en dat hebben we middels deze foto-opdracht mooi ondervangen denken we.
Een aantal Tips voor een goede minimalistische foto
Tip 1 De Compositie van de foto
Als je iets simpel op de foto wil zetten betekent dat niet gelijk dat het saai hoeft te zijn. Het minimalisme vraagt om een hele grote hoeveelheid creativiteit. Het gebruik van niet ingevulde ruimte in de foto is een belangrijk onderdeel in deze categorie. Een goed neergezet onderwerp hoeft niet per se groot te zijn om een grote indruk te maken. Beslissen wat je uit het plaatje haalt om er een sterker plaatje van te maken kan een behoorlijke uitdaging worden en vergt veel praktijkervaring.
Het is slim om deze beslissingen te nemen als je de foto wil schieten en niet achteraf als je de foto gaat verkleinen. De kans dat je andere problemen tegenkomt is heel groot.
Het kan ook helpen als je fotografeert met weinig scherptediepte, dit zorgt ervoor dat je onderwerp geïsoleerd wordt van de achtergrond, los komt zeg maar. Zorg dat je een grote opening gebruikt (groot diafragma = klein getal).
Tip 2 Contrast en texturen
Lichte of contrastrijke situaties maken hele mooie minimalistische onderwerpen. Het zelfde geld voor texturen. De kijker zou eigenlijk de texturen bijna moeten voelen. Soms gaat het meer over het vinden van de juiste hoek. Dus moet je niet bang zijn om fouten te maken, gewoon doen. Door het gewoon te doen kom je al stappen vooruit, zo zie je bijvoorbeeld wat wel mooi is en niet, hoe het licht valt en is de textuur in een bepaald geval ook voelbaar of niet. Zoals ik al zei het vergt veel oefening om tevreden te zijn over een creatief proces.
Het gebruik van high key (voornamelijk witte en lichtgrijze partijen met een enkel zwart element) werkt eveneens minimaliserend.
Tip 3 Lijnen en Patronen
Dit zijn voor veel mensen wel favorieten, vele zijn gek op lijnen en patronen. Die vind je regelmatig terug in de fotografie. Zo maken sterke lijnen een sterke foto. Maar waar vind je zulke lijnen? Probeer het eens bij architectuur. Dus gewoon gebouwen om je heen. Gebouwen heb je natuurlijk in allerlei vormen en van modern tot klassiek. Als je de lijnen goed bekijkt en de vormen en patronen in een plaatje kan vangen heb je een hele grote kans op een mooie minimalistische foto. Er zijn honderden minimalistische foto´s om je heen maar je moet ze wel leren zien. Mocht er nog eens sneeuw gaan vallen deze winter, dan biedt het landschap veel mogelijkheden. Veel onrustige elementen zijn dan lekker bedekt door egaal wit. Je kunt ook je eigen minimalistische lijnen creëren met wat vellen papier en een spotje, waar je wel of niet kreukels in hebt gemaakt.
Tip 4 Vertel een verhaal in je foto
Probeer je minimalisme fotografie eens op een hoger niveau te krijgen door er een verhaal in te verwerken. Je kunt een natuurlijke achtergrond gebruiken door er een menselijk element aan toe te voegen. Zo vertelt de achtergrond het verhaal van de persoon die je heel minimalistisch ziet. Let goed op hoe het licht valt en de schaduwen enz. Als alles samenkomt, kan de foto pas gemaakt worden. Dit kan soms veel tijd kosten maar is het vaak wel waard. En dan kom je tenminste thuis met een gevoel dat je niet voor niets gedaan hebt.
Veel succes en plezier!!
Foto: Wilco Dragt